PRODUCTEN

Kersen

Eind juni begint de kersenpluk:

Kordia - Korvick - Karina - Regina - Simone Lapins - Sweetheart.

Appels

In augustus wordt de zomer appel geplukt, de Delcorf.

In september worden de Wellant en Elstar geplukt.

In oktober worden de Joli Red en de Junami geplukt.

Peren

In september worden de peren geplukt.

Conference & Doyenné du Comice


SEIZOENEN


Voorjaar De boomgaard komt tot leven

In de winterperiode heeft de boom rust gehad teneinde zich te herstellen. De bloemknoppen zijn de vorige zomer ontwikkeld en wanneer de temperatuur omhoog gaat, zullen de knoppen gaan zwellen. Nu is het belangrijk dat, vanaf het moment dat de bloemen zijn opengegaan, deze niet meer bevriezen. Meer uitleg hierover vindt u onderaan deze pagina terug.
De bloeiperiode is afhankelijk van het weer; bij goed, zonnig weer is dat zo'n 10 dagen en bij bewolkt weer kan deze periode al gauw 20 dagen duren, maar meestal duurt deze periode zo'n 14 dagen. Zodra alles bloeit komt de boomgaard nog verder tot leven. Je ziet bijen, hommels en andere kleine insecten te voorschijn komen en rondvliegen, maar met de bijen etc. verschijnen ook de luizen, kevers en vlooien. En die zien we niet graag. Natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat dit ongedierte geen kans krijgt.

In het voorjaar wordt ook gecontroleerd of alle bomen nog goed bevestigd zijn aan de steunpalen en draden zodat de takken, wanneer de vruchten eraan hangen, niet breken. Zodra de vruchten 'gezet' zijn en beginnen uit te groeien, kan men inschatten hoeveel er geoogst kan worden. Een gemiddelde boom kan zo'n 100 tot 150 vruchten dragen.

Als elke bloem ook een vrucht zou worden, bleven de vruchten veel te klein. Daarom wordt er uitgedund. Dat wil zeggen dat er vruchten worden verwijderd om andere vruchten te laten groeien. Dit wordt in eerste instantie chemisch gedaan en vervolgens, indien nodig, handmatig.


Zomer

In de maand juli plukken we de kersen en gaan we door met de verzorging van de boomgaard. Boompjes vastbinden, knopjes uitdunnen en gras maaien. We zijn dan elke dag druk met de voorbereidingen die uiteindelijk moeten leiden tot een mooi en gezond product in het najaar.

Het plukken van de kersen in juli gebeurt handmatig. Rond het kersenperceel staat een grote regenkap. Door het gebruik van deze kap kunnen de kersen langer blijven hangen, worden ze beschermd tegen het scheuren (door teveel wateropname) en kunnen zij meer op smaak komen. De regenkap bevat ook een groot net, dat zorgt ervoor dat op kersen belust gevogelte niet kan doordringen tot bij de kersen. Ook helpt deze kap bij het tegenhouden van insecten zoals de fruitvlieg en suzukivlieg.

De Delcorf, een echte zomerappel, wordt in augustus geplukt. Dat is gelijk ook de aftrap van het plukseizoen voor de appels en peren. Vanaf die aftrap staan we 3 maanden aan de Pluk-o-Trak. In september worden de perensoorten Conference en Doyenné du Comice geplukt. Vervolgens zijn de appelsoorten Wellant en Elstar aan de beurt.


Najaar

In het najaar wordt de eerdergenoemde regenkap opgeruimd voor volgend jaar en worden de appelsoorten Joli Red en Junami geplukt. Alles wordt met de pluk (Pluk-o-Trak) geoogst. Dit is een machine met lopende bandjes waar de appels op worden gelegd door de plukkers. De appels worden middels deze bandjes voorzichtig naar de kist getransporteerd. Is de kist vol dan wordt deze vervangen door een nieuwe, lege kist. Hierbij moeten de plukkers wel helpen maar hoeven zij niet zwaar te tillen. Voorheen liepen de plukkers met een mand om de nek die ze telkens handmatig moesten legen. Deze nieuwe manier van plukken is lichter, tijdbesparend en levert meer kilo's per uur op.

Zie hieronder een filmpje.


Winter

Na de oogst worden de machines gereinigd, nagekeken, eventueel gerepareerd en klaargemaakt voor de winter. De bomen worden gesnoeid zodat zij weer op tijd hersteld zijn voor het nieuwe seizoen. Maar de winter betekent voor ons niet dat wij dan stilzitten. Onder het kopje 'CIDER' kunt u lezen waarmee wij ons in deze periode bezighouden.


Veranderd klimaat

De klimaatverandering (opwarming van het klimaat) is voor ons een grote uitdaging. De bomen staan tegenwoordig al begin april in volle bloei, vroeger was dat pas in mei. Door die vroege bloei is het risico op nachtvorstschade veel groter geworden, want als de bloemknoppen bevriezen zal er in de zomer of in het najaar geen fruit zijn.

Vroeger beschermden wij de vruchtknopjes tegen de koude door middel van grote kaarsen, verspreid door de hele plantage (zie hieronder). Tegenwoordig beregenen we de knopjes en later - tijdens felle hitte in de zomer - ook de vrucht zelf. Daarvoor hebben we een groot regenwaterbassin aangelegd (zie foto's).

Om vorstschade aan de knopjes en oververhitting van de vruchten te voorkomen wordt door ons beregend. Het sproeien (beregenen) van water rond de bloemknop zorgt ervoor dat er een laagje ijs rond de knop wordt gevormd. Dit laagje beschermt het knopje tegen de vrieskou. De beregening begint een half uur voordat de buitentemperatuur beneden nul graden zakt en wordt gestopt op het moment dat het ijslaagje begint te smelten.

Bij zeer hoge temperaturen in de zomer kunnen de vruchten aan de bomen worden gekookt. Door middel van beregening worden de vruchten zo'n zeven graden verkoeld. Deze beregening in de zomer voorkomt dus dat de vruchten vanbinnen gaan koken en vanbuiten verbranden.


In de afbeeldingen weergeven de aanleg van het waterbassin. Hier kan 35.000 kuub water worden opgeslagen om te beregenen.


Het besproeien van water om de bloemknop zorgt ervoor dat er een bolletje ijs om het knopje wordt gevormd. Deze beschermt het knopje tegen de vrieskou. De beregening vindt plaats vanaf een half uur voordat de temperatuur onder o graden Celsius is en wordt uitgezet op het moment dat het ijs uit zichzelf begint te ontdooien.


Hoe gebeurde dit voorheen?


Voorheen bestreden we de nachtvorst door middel van grote kaarsen. Deze moesten een warme wolk op en rond de plantage vormen waardoor de vorst geen vat op de bloemknopjes kreeg.
Omdat bleek dat deze manier van vorstbestrijding niet effectief genoeg was, werd er naar een andere, betere oplossing gezocht. Die oplossing werd dus het waterbassin. Achteraf is gebleken dat beregening vanuit het bassin niet alleen goed werkte tegen de vorst maar meer ook tegen de stijgende temperaturen in de zomer.